3 Ağustos 2011 Çarşamba

Fındıklı Kurabiye

Tarif yine cafefernando'dan. Yapımı çok kolay, lezzeti harika. Tadına bakan dayanamayıp bir kaç tane daha atıveriyor ağzına. Denemelerin genelde iş çıkışı hava karardıktan sonra olduğu için maalesef gün ışığında fotoğraf çekme şansım olamıyor. Makinamın flashını kullanmayı da tercih etmiyorum.  O yüzden fotoğrafların kalitesi konusunda affınıza sığınıyorum. İkinci fotoğraf işyerimde gün ışığında çekildi fakat telefonla.

Bu kurabiyelerin aslı marmelatlı. Fotoğraflarda gördükleriniz Cenk'in tavsiye etmemesine rağmen reçelli çünkü evde marmelat kalmamıştı. Dolapta birkaç hafta beklettiğim ikinci parçayı yaptığımda çilek reçelini blenderdan geçirerek kullandım, aslına uygun oldu. Annemim evinde yaptığımda ise evde olan böğürtlen marmeladını kullandım.

Malzemeler
  • 1,5 su bardağı un
  • 140 gram fındık
  • 125 gr. tereyağı, oda sıcaklığında
  • 1/4 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı marmelat
  • Fırınınızı önceden 180 C’de ısıtın. İki adet fırın tepsisine parşömen kağıdı serip bir kenara ayırın.
  • Fıdıkları bir mutfak robotunda ya da bir havanda çok ince dövün. Ben yemek kursundan alığım fındık tozunu kullandım. Fındığı ve unu bir kapta karıştırın.
  • Oda sıcaklığına gelmiş ve yumuşamış tereyağı ve şekeri 5 dakika boyunca çırpın. Mikserinizi kullanabilirsiniz.  
  • Azar azar un ve fındıklı karışımdan ilave edip birbirine karışana kadar çırpmaya devam edin. Tamamen karıştıktan sonra hamuru 30 dakika buzdolabında dinlendirin. Böylelikle yuvarlaması da kolaylaşacaktır.
  • Ufak bir ceviz boyutunda hamuru avucunuzda bir top haline getirin.
  • Son yaptıklarımda fotoğraflarda görünen çatlaklar olmadı ama fotoğraflamak aklıma gelmemiş. Yuvarladığınız hamurun üzerine avucunuzu hafifçe kapatarak diğer elinizin serçe parmağı ile bastırırsanız çatlama olmuyor.
  • Hamurdan toplam 30-35 adet kurabiye çıkması gerekiyor.
  • Tepsiye 5′er santim aralıklarla dizip fırınınızda kenarları koyulaşana kadar 15 dakika pişirin.
  • Fırından çıkardığınız kurabiyeler oda sıcaklığına geldikten sonra ortasına dilediğiniz marmeladı koyarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun. Eminim çok beğeneceksiniz ve tadanlar da size övgülerini iletecekler. İçine fındık ve tereyağının girdiği bir şeyin lezzetsiz olacağı zaten düşünülemez değil mi? :) Bu kurabiyenin 7-8 senedir yaptığım ve tadanların mutlaka tarifini istediği tarçınlı versiyonu olan Aşk Lokması'nı daha sonra yayınlayacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder